اجتماعی

کدام کوهنوردان در کوهستان مفقود می‌شوند؟

کوهنوردی و صعود به قله از جمله ورزش‌هایی است که علاقمندان بسیار دارد اما این ورزش شاید یکی از ورزش‌های پرمخاطره برای افرادی باشد که بدون در نظر گرفتن همه جوانب راهی کوهستان می‌شوند. همین هفته پیش معاون عملیات سازمان امدادونجات هلال احمر از مفقود شدن هشت کوهنورد در ارتفاعات آتشکوه شمیرانات خبر داد.

داستان از این قرار بود که ۲۰ آبان‌ یک نفر از اعضای تیم هشت نفره کوهنوردانی که به آتشکوه رفته بودند با شماره ۱۱۲ هلال‌احمر تماس گرفت و از گرفتار شدن این تیم در ارتفاعات آتشکوه خبر داد؛ با دریافت این گزارش، تیم امداد کوهستان شمیرانات به منطقه اعزام شد و در عملیات جست‌وجو موفق به یافتن و انتقال اعضای تیم کوهنوردی به پایین کوه شد اما یکی از کوهنوردان در راه بازگشت، از تیم جدا شده و دوباره مسیر خود را گم کرد.

این تنها یکی از خبرهای مفقودی کوهنوردان در ارتفاعات است؛ و البته این اتفاق تنها محدود به ماه‌های سرد سال نیست و بسیاری از علاقمندان کوهنوردی در طول تابستان هم در کوهستان دچار مخاطره می‌شوند.

وقوع این بحران‌ها علاوه بر مرگ می‌تواند سبب خسارات مالی و حتی جانی به تیم‌های امدادرسانی شود. حالا سوال اینجاست چرا کوهنوردان زیادی در ایران دچار مخاطره می‌شوند؟

کدام کوهنوردان در کوهستان مفقود می‌شوند؟

سرعت تغییرات آب و هوایی در بهار و پاییز

محمدکبادی مدیر پایگاه امداد و نجات هلال احمر در این باره به سیمای وطن پاسخ داد؛ وی با اشاره به سرعت تغییرات آب و هوایی در فصل‌های پاییز و بهار ‌گفت: تغییرات اقلیمی نقش جدی در این واکنش‌های سریع داشته است و این روزها ما شاهد تغییرات آب و هوایی در کمترین ساعت هستیم که می‌تواند برای کوهنوردان مخاطره جدی داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از افراددر کوهستان دچار مشکل می‌شوند، ‌افزود: این افراد کوهنورد نیستند بلکه واژه کوه گشت را می‌توان به این افراد اطلاق کرد همچنین این افراد با داشتن اطلاعات جزئی تصور می‌کنند در این ورزش حرفه‌ای هستند؛ که در واقع این طور نیست.

کبادی گفت: نحوه انتخاب لباس، ‌کفش، عینک و دیگر پوشش‌ها در کوهنوردی اهمیت زیادی دارد؛ فردی که این وسایل را انتخاب می‌کند باید آگاهی و علم کافی برای تهیه این موارد را داشته باشد زیرا در غیر این صورت می‌تواند منجر به مشکلات زیادی همچون مرگ برای فرد در کوهستان شود.

در قالب تیم باشگاهی راهی کوهنوردی شوید

مدیر پایگاه امداد و نجات هلال احمر این موارد را برای کوهنوردی کافی ندانست و افزود: فرد کوهنورد باید علاوه بر در اختیار داشتن این موارد شناخت کافی از مسیر کوهنوردی داشته باشد همچنین در قالب تیم رسمی و باشگاهی که یک فرد آگاه آن را رهبری می‌کند، راهی کوهستان شود.

کبادی گفت: فرد باید در صعود به مدیریت لباس خود توجه کند؛ تا دمای بدنش تنظیم باشد و دچار سرمازدگی نشود؛ استفاده از کفش مناسب نیز از ضروریات کوهنوردی است؛ بارها شاهد سرمازدگی پای افرادی بودیم که انتخاب درستی در انتخاب کفش نداشتند همچنین کوهنوردان خانواده یا دوستانشان را از ساعت و مسیر صعود خود آگاه کنند تا در صورت بروز حادثه این افراد بتوانند امدادگران را مطلع کنند.

کدام کوهنوردان در کوهستان مفقود می‌شوند؟

وی باد، ‌سرما و رطوبت را سه عامل خطر در کوهستان عنوان کرد و افزود: این سه عامل می‌تواند حتی برای کوهنوردان حرفه‌ای خطر آفرین باشد؛ اگر فردی بدون آمادگی با این رخداد برخورد کند، می‌تواند سبب مرگ شود.

کبادی تغذیه را یکی از عوامل مهم برای کوهنوردان در کوهستان عنوان کرد و افزود: نوشیدن آب به همان میزان که در تابستان اهمیت دارد در زمستان نیز مهم است زیرا آب نقش مهمی در حفظ گرمای بدن دارد و نداشتن آب در بدن موجب سرمازدگی می‌شود.

این کارشناس حوزه امداد و نجات درباره برخی از قوانین نانوشته در کوهنوردی گفت: یک قانونی در کوهستان هست با عنوان اینکه «ساعت ۱۴ هرجابودی برگرد»؛ ‌در این قانون که جایی نوشته نشده به همه کوهنوردان گفته می‌شود در کوهستان ساعت ۱۴ هر جا هستند حتی اگر هوا خوب بود دست از صعود بردارند و به پایین برگردند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا