حسامالدین اسلاملو: این بار رونمایی از موشک قارهپیمای تازه سپاه پاسداران ، بار دیگر بحث نوع رابطه دیپلماسی و میدان را به موضوع مجادلههای فضای مجازی تبدیل کرده است. برخی ناظران اصولگرا در حوزه امنیت ملی معتقدند در دوران تهدید ایران با یک جنگ اقتصادی همهجانبه از طریق انواع تحریمها به بهانههای مختلف، دستاورد موشکی جدید میتواند پشتوانهی سیاست خارجی جمهوری اسلامی و یک فرصت برای رفع تحریمها باشد. به همین بهانه «سیمای وطن» برای واکاوی موضوع، در واکاوی و بررسی نقش تعیین کننده موشک قاره پیمای رونمایی شده، نظرات علاالدین بروجردی که سابقه معاونت وزیر امور خارجه و ریاست بر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و چند دورهی مجلس را در کارنامه خود دارد، جویا شده است.
بروجردی: بازگشت امریکا به برجام
بروجردی به سیمای وطن میگوید: «سیاست ما در منطقه و جهان سیاست صلح آمیزی است ولی به دلیل اینکه ما از چهار دهه پیش گرفتار یک جنگ تحمیلی بیرحمانه شدیم و بی دفاع بودیم، در برابر حملات وحشیانه دشمنی که با موشک در غرب کشور بسیاری از شهرهای ما را میزد، پس طبیعیست که باید بدون هرگونه حد و حصری، توانمندی آفندی و پدافندی خودمان را بالا ببریم.»
او سیاست جمهوری اسلامی ایران درباره توانمندیهای دفاعی را توضیح میدهد: «با توجه به تجربه جنگ تحمیلی هشت ساله و دشواری امکان دفاع از کشور در آن مقطع، داشتن موشک و پهباد و… قابلیت دفاعی ما را بالاتر میبرد و جزو حقوق قانونی مسلم کشور ماست.»
بروجردی تاکید دارد که: «بالا بردن توانمندی موشکی به معنای تهدید منطقه و جهان نیست. صرفا یک اقدام تدافعی است. که جزو حقوق مسلم جمهوری اسلامی ایران است.»
او اضافه میکند: «ولی کشورهای مدعی توانمندیهای بالا باید بدانند که این هوشمندی در دانشمندان ایرانی وجود دارد تا ما نیز توانمندی خود را بالا ببریم، منتها در چهارچوب نیتهای بازدارندگی.»
بروجردی در پاسخ به این پرسش که کشورهای تحریم کننده ایران از دستاورد موشکی تازه ما چه پیامی را دریافت خواهند کرد، پاسخ میدهد: «قطعا پیام آن را دیگر کشورها دریافت میکنند. باید بدانند که با ایران دیروز مواجه نیستند. با ایرانی روبهرو هستند که از همه توانمندیها برخوردار است. با ذکر اینکه با توجه به دستورات فرماندهی معظم کل قوا، ما همچنان سلاح اتمی را خط قرمز خودمان میدانیم.»
این موضوع که اعلام شده موشک جدید ایران قابلیت حمل سلاح هستهای را دارد، سوالیست که بروجردی در واکنش به آن میگوید: «این به این معنا نیست که از این قابلیت بخواهد استفاده بشود. چون ما اصلا سیاستمان استفاده از سلاح اتمی نیست. این موشک ویژگیهای متعدد دارد. از جمله میتواند تمام شبکههای پدافندی شناخته شدهی پیشرفته از جمله گنبدهای آهنی و از هرگونه پدافند ضد موشکی عبور و به هدف خودش با دقت اصابت بکند.»
وی تاثیر این دستاورد را بر موازنهی قدرت در جهان و کاهش جنگ اقتصادی علیه مردم ایران، مثبت ارزیابی میکند: «با توجه به اینکه امروز ما در عرصه هستهای قابلیتهای بالقوه فوقالعادیای پیدا کردیم و مفهوم آن را تحریم کنندگان از جمله آمریکاییها به خوبی میدانند، این میتواند توجه آنان را جلب کند که ادامه تحریمها قطعا به ضرر آنها خواهد بود و باید هرچه سریعتر به تعهدات برجامی خودشان در عرصه بینالملی عمل بکنند.»
بروجردی معتقد است: «جنگ اقتصادیای که امریکاییها علیه ما راه انداختهاند، یک معنایش جنگ علیه خودشان است. در طول تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی امریکا ما هیچ گاه دست بسته نبودیم. آنها فقط باعث شدند که ما حجم ارتباطاتمان با چین چندبرابر بشود و تنها شرکتهای امریکایی و اروپایی را از داد و ستد با ایران محروم کردند. این موجب شد که استعدادهای ملی ما به سرعت شکوفا بشود و بسیاری از توانمندیهایی که در شرایط عادی دنبال شکوفایی آنها نبودیم، امروز به آن دست پیدا کردیم و به طرف خودکفایی رفتیم.»
اکبری: نیاز به دستاورد همه جانبه
گزینهی دوم سیمای وطن عزتالله اکبری تالارپشتی نماینده تهران در مجلس یازدهم بود. او که از طرفی تحصیلاتش حقوق بینالملل است و از سویی به نظر میرسد به خاطر عضویتش در کمیسیون صنعت و معدن با مشکلات اقتصادی تحریمها برای صنایع ایران آشناست، در همین باره بر نقش بازدارندگی دستاورد موشکی تاکید دارد: «این کار بسیار مهمی است برای بازدارندگی؛ آن ها فقط زور را می فهمند. فقط با همین زبان باید باهاشان صحبت کرد. از اول انقلاب تا حالا شاهد بودیم. در دوران هشت ساله جنگ ما امکاناتی برای دفاع نداشتیم. حمله کردند که ما را نابود کنند. در این سالهای اخیر هم لحظهای درنگ نکردند و از هر فرصتی برای زدن استفاده کردند. کشورهایی هستند که به قوانین بینالملی احترام نمیگذارند. امریکا کشور زورگو و مستکبری است. اروپاییها هم از امریکا تبعیت میکنند. این ها فقط زبان زور را میفهمند. کشوری را ضعیف گیر بیاورند در نابود کردنش هیچ تردیدی نمیکنند. این اصل دنیاست. ضعیف باشی پایمالی.»
او به سابقه نقض یک طرفه توافق برجام توسط امریکا هم اشاره دارد و میگوید: «امریکا به هیچ قانونی پایبند نیست و احترام نمیگذارد. اگر پشت سازمان ملل و حقوق بشر و پنهان میشود، چون اینها را ابزاری قرار داده برای سرکوب ملتهای آزاده و تجاوز به حقوق دیگران. توجیه کارهای غیرقانونی خودشان با لعاب قانونی.»
مشکلآفرینی تحریمها برای اقتصاد ایران موضوعی بود که این نماینده در پاسخ به آن تاکید دارد: «بخش موشکی پشتوانه مسئولان است تا کار خودشان را بکنند. پشتوانه هر اقدام سازنده دیگر برای کشور است. به جز حوزهی موشکی نیاز به پیشرفت همزمان در حوزههای دیگر نیز وجود دارد. الان هم که وارد جنگ اقتصادی شدند. در جنگ اقتصادی هم برای بالا بردن مقاومت نیاز است که مسئولان اجرایی ما یک خرده فعالتر بشوند که ما پیروز بشویم.»
به نظر اکبری تالارپشتی موشک قارهپیمای ما میتواند پشتوانهی یک دیپلماسی موفقتر باشد و فقط عملگرایی دولت و مسئولان اجرایی را میطلبد. او در ادامه میگوید: «چرا در عرصه دیپلماسی اقتصادی، ما دیپلماسی اقتصادی به آن معنا نداریم؟ سفارتخانههای ما سمت دیپلماسی اقتصادی نرفتند. طرحی را در مجلس دنبال میکنیم که دیپلماسی اقتصادی جدی گرفته شود. یک فوریتیاش تصویب شد. در آینده نزدیک در مجلس مطرح میشود. سفارتخانه ها باید تمرکزشان برگردد به بخش اقتصادی و فعالیت در حوزه دیپلماسی اقتصادی.»
این نماینده ضمن تایید اقدام ایران و چند کشور دیگر برای از محوریت انداختن دلار در معاملاتشان، افزود: «موشک پشتوانه ماست در جنگ اقتصادیای که با امریکا داریم. منتها رییس جمهور و کل دستگاههای دولت و وزارت امور خارجه باید از این فرصتها استفادهی درست بکنند. چرا درحالی که بخشی از فرزندان مملکت در عرصه دفاعی که این جور درخشش دارند، اما ما یک خودروی درست و حسابی نمی توانیم بسازیم؟! یا در جنگ اقتصادی کم بیاوریم؟ این در شأن ملت ما نیست در یک جاهایی مثل همین حوزه موشکی و هوا و فضا و بحث نظامی و امنیتی که مدیریت میشود، درخشش جهانی داریم و همین کار را باید در همه حوزهها انجام داد. کم لطفی و بیتوجهی برخی مسئولان است. همت کنیم همین استعدادها را بیاوریم در حوزه های اقتصادی در همه حوزهها. استکبار رو آورده به جنگ اقتصادی، ما هم باید مقابله کنیم.»
بیشتر بخوانیم:
۲۱۶۲۱۱