خنثیسازی تحریمها و بازارسازی برای نفت ایران؛ راهکار برد- برد دولت سیزدهم در حاشیه نشست شانگهای
به گزارش سیمای وطن، وزارت نفت فعلی سیاست سهامداری در پالایشگاههای فراسرزمینی را در دستور کار خود قرار داده است. در این ارتباط میتوان به همکاریهای ایران با ونزوئلا در زمینه پالایشگاه داری اشاره کرد.
اخیراً جواد اوجی، وزیر نفت در حاشیه نشست اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای از پالایشگاه داری ایران در ازبکستان و افزایش فروش نفت ما به این کشور خبر داد.
این را میتوان به عنوان تلاشی از سوی وزارت نفت فعلی برای فعال سازی دیپلماسی انرژی ایران و خنثی سازی تحریمهای نفتی کشورمان قلمداد کرد. همکاری در پالایشگاههای فراسرزمینی مزایایی دارد که از آن جمله میتوان به دستیابی به حداکثر ظرفیت تولید با صادرات خدمات فنی و مهندسی در زمان اندک، سرمایهگذاری بسیار کمتر نسبت به پالایشگاه سازی داخلی، ایجاد ارتباط دیپلماتیک قوی با وابسته شدن پالایشگاههای کشورهای مختلف به نفت خام ایران و دستیابی به مسیر جدیدی برای فروش نفت کشورمان بدون سرمایه اولیه و طی زمان طولانی اشاره کرد.
برخی معتقدند تلاشهای وزارت نفت فعلی در خصوص همکاری در پالایشگاههای فراسرزمینی ونزوئلا و حالا ازبکستان را میتوان قدمی رو به جلو و مثبت دانست و عملکرد خوبی برای این دولت به حساب آورد.
تبدیل نفت به فرآورده ارزش افزوده بیشتری برای کشور دارد
جمشید عدالتیان، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با سیمای وطن در خصوص ضرورت تبدیل نفت به فرآورده در کشورمان اظهار کرد: هرچقدر بتوانیم نفت را تبدیل به فرآورده کنیم، به نفع کشور است و قابلیت تحریم پذیری آن را کم میکنیم.
وی افزود: سالهای سال است که بر اهمیت این موضوع تأکید میشود و این امر نیاز به سرمایهگذاری دارد. تبدیل نفت به فرآورده ارزش افزوده بیشتری برای کشور خواهد داشت و به صرفهتر است. از طرف دیگر، فرآوردههای نفتی امکان فروش بیشتری دارند. از آنجایی که پالایشگاه سازی در کشور روند هزینهبر و زمان بری دارد، همکاری با پالایشگاههای فراسرزمینی که ظرفیتهای خالی دارند، میتواند راهکاری برای تبدیل نفت کشورمان به فرآورده باشد.
این کارشناس اقتصادی گفت: صدور خدمات فنی و مهندسی به سایر کشورها مزیتهای بیشماری دارد. ما در زمینه نفت به لحاظ دانش بنیان پیشرفتهایی داشتهایم اما هنوز جا دارد در این حوزه سرمایهگذاریهای بیشتری داشته باشیم تا بتوانیم درنهایت از این ظرفیتهای داخلی برای صدور خدمات فنی و مهندسی در زمینه نفت بهره ببریم.
سهامداری در پالایشگاههای فراسرزمینی، سیاستی که ناگهان متوقف شد
عدالتیان تاکید کرد: میتوانیم از توانمندیهای فعلی دانش بنیان خود در زمینه پالایشگاهی و نفتی در صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها استفاده کنیم؛ اما لازم است در راستای دستیابی به توانمندیهای بیشتر در این زمینه تلاش کنیم تا به فنّاوریهای روز دنیا دست یابیم.
وی در ارتباط با تلاشهای وزارت نفت در خصوص ایجاد همکاریهای پالایشگاهی با سایر کشورها در منطقه ازجمله ازبکستان خاطرنشان کرد: قبلاً نیز از سیاست همکاری در پالایشگاههای فراسرزمینی در کشورمان استفاده میشد، متأسفانه ناگهان این سیاست متوقف و پالایشگاههای ما در دیگر کشورها واگذار شد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: همکاری در پالایشگاههای فراسرزمینی سیاست مناسبی است که میتوان از آن در راستای فروش نفت بهره گرفت. اگر به جایی برسیم که وزارت نفت کشورمان بتواند به همکاری در پالایشگاههای فراسرزمینی بپردازد و تا حد داشتن پمپ بنزین در دیگر کشورها نفوذ داشته باشد، این امر به نفع کشور است و مزایای زیادی برایمان خواهد داشت. اگر بتوانیم مجدداً این سیاست را فعال کنیم و به همکاری با دیگر کشورها در حوزه پالایشگاهی بپردازیم، اقدام رو به جلو و مثبتی انجام دادهایم.
تلاشهای وزارت نفت در زمینه افزایش فروش نفت اقدام مناسبی است
عدالتیان گفت: تلاشهای اخیر وزارت نفت در راستای همکاری با ازبکستان در زمینه پالایشگاهی و افزایش فروش نفت کشورمان به این کشور اقدام مناسبی است. در شرایط فعلی باید از هر راهی برای فروش نفت خود بهره بگیریم و همکاری با کشورهای دوست در زمینه پالایشگاهی و بازارسازی برای نفت ایران و همچنین بازسازی پالایشگاه کشور ازبکستان بسیار اقدام مثبتی برای هر دو طرف است.
وی تصریح کرد: اگرچه ازبکستان بازار بزرگی برای ما به حساب نمیآید، اما توافقهای انجام شده با سیاست بازسازی پالایشگاههای کشورهای هدف و توسعه رویکرد پالایشگاه داری فراسرزمینی یک قدم بسیار بزرگ و مهم از سوی وزارت نفت فعلی در خصوص فروش نفت به حساب میآید. ما باید هر جایی که بازاری هست، ورود کنیم. این تلاشها باید از چند سال قبل شروع میشد؛ اما اینکه الآن تلاشها در این ارتباط آغاز شده است، نویدبخش خوبی است.
فروش روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت به ونزوئلا
به گفته این کارشناس مسائل اقتصادی، ایجاد هر فرصتی برای فروش نفت کشورمان قدم مثبتی است. به طور مثال، الآن وزارت نفت با تلاشهایی که صورت داده است به فروش روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت به ونزوئلا پرداخته است که اقدام مثبتی به حساب میآید. هر جایی که میتوانیم نفتمان را بفروشیم باید بازارسازی کنیم و از فرصتها بهره ببریم. باید زمان را مدنظر داشته باشیم.
عدالتیان بیان کرد: الآن لازم است از خودمان بپرسیم که آیا زمان را برای افزایش فروش نفت مان به کشورهای دیگر از دست ندادهایم. آیا نباید سالها پیش تلاشهایی را برای بازارسازی فروش نفت ترتیب میدادیم. امیدواریم تلاشهای فعلی به ثمر بنشیند و بتوانیم در سالهای آتی شاهد افزایش بازار فروش نفت کشورمان باشیم و به درآمدهای نفتی بیش از پیش دست پیدا کنیم.