از تشدید اختلافات داخلی حزب حاکم انگلیس تا بوی تعفن دولت تراس
به گزارش خبرنگار سیمای وطن از لندن، عقب نشینی اخیر نخست وزیر انگلیس از جنجالیترین بخش برنامه اقتصادی دولت در خصوص حذف ۴۵ درصد از مالیات میلیاردرها، نه تنها اعتراضهای داخل کشور را آرام نکرده بلکه فشارها برای برکناری تراس را تشدید کرده است.
«میک لینچ» دبیرکل بزرگترین اتحادیه کارکنان شبکه ریلی انگلیس امروز (شنبه) در جریان اعتصاب سراسری کارکنان راه آهن که نیمی از خدمات این شبکه را فلج کرده است، گفت که بوی تعفن از دولت لیز تراس بلند شده است.
او که در تجمع معترضان سخنرانی میکرد با اشاره به تبعات برنامه های دولت که منجر به سقوط ارزش پوند و رکود اقتصادی شده است تصریح کرد که نخست وزیر صلاحیت اداره کشور را ندارند. وی افزود: «آنها نمی دانند چه کار میکنند. باید هرچه سریعتر از قدرت کنار بروند و راه را برای افرادی که صلاحیت دارند باز کنند.»
این درحالیست که اوضاع داخل حزب محافظهکار هم به تعبیر یکی از اعضای کابینه که خواست نامش فاش نشود «در یک آشفتگی وحشتناک» است. او به نشریه تایمز گفت: «تراس با آرزویهای ایدئولوژیک و وفادار بودن به تفکر بازار آزاد کار خود را شروع کرد، اما واقعیتها او را گزیده است. او باید واقعیت دنیایی را که در آن زندگی میکنیم، درک کند نه جهانی را که دوست دارد.» وی تصریح کرد:« ما یک حزب راست میانه هستیم، نه یک فرقه راست افراطی.»
نخست وزیر انگلیس دو هفته پیش برنامه اقتصادی دولت را بر پایه کاهش مالیات میلیاردرها و کسر کمک هزینه اقشار کم درآمد ارائه کرد. این برنامه با واکنش شدید بازار مالی مواجه و منجر به سقوط ارزش پوند به پایین ترین حد در چهار دهه گذشته شد. در همین پیوند بانک مرکزی انگلیس از احتمال جهش نرخ بهره بین بانکی تا سه برابر شاخص کنونی خبر داد.
با این حال نخست وزیر حاضر به عقب نشینی از برنامه های دولت نیست و همین است که بسیاری از ناظران معتقدند دولت ممکن است به زودی سقوط کند.
نزدیکان لیز تراس می گویند که او تلاش خواهد کرد تا نظر نمایندگان مخالف را نسبت به برنامههای دولت جلب کند اما به تعبیر یکی از وزرای سابق، دولت در بهترین حالت ظرف چهار تا هشت ماه آینده سقوط میکند.
حتی یکی از نمایندگان طرفدار تراس حکومت او را «بدترین فاجعه سیاسی» کشور نامید و گفت که نخست وزیر اعتماد نمایندگان مجلس و افکار عمومی را از دست داده است. وی با اشاره به کاهش محبوبیت حزب محافظهکار به نشریه استاندارد گفت که برخی از همکاران او در مجلس به دنبال شغل جدید هستند؛ چراکه امیدی به پیروزی در انتخابات آتی ندارند.
از سوی دیگر اخراج یکی از اعضای کابینه به اتهام فساد اخلاقی برای دولت خبرساز شده است. «کانر برنز» معاون وزارت تجارت بینالمللی دیروز (جمعه) درپی شکایت از رفتار غیراخلاقی وی در کنفرانس سالانه حزب محافظه کار در بیرمنگام برکنار شد.
سخنگوی دفتر نخست وزیری اعلام کرد که نامبرده بلافاصله با دستور نخست وزیر اخراج شد؛ اما فساد اخلاقی محافظه کاران چند سالی است که به پاشنه آشیل حزب حاکم تبدیل شده و چند سال پیش منجر به استعفای وزیر دفاع و معاون نخست وزیر شد.
بیشتر نظرسنجیها نشان میدهد که محبوبیت حزب محافظهکار با فاصله زیادی از حزب رقیب (کارگر) عقب است. بر اساس آخرین نظرسنجی صورت گرفته، حزب حاکم با خطر از دست دادن تمام کرسی های پایتخت در انتخابات آتی مواجه است.
یافتههای موسسه امآرپی نشان میدهد که شانس تصاحب کرسی های لندن برای محافظهکاران ۲۲ درصد و حزب کارگر ۵۹ درصد است. طبق این نظرسنجی حزب کارگر در انتخابات آتی قادر خواهد بود تا ۲۳ کرسی پایتخت را تصاحب کند و بهغیر از تویکنهام که در کنترل حزب لیبرال دمکرات قرار دارد تمام حوزه های انتخابیه لندن را به دست بگیرد.
درحالی که نتایج بیشتر نظرسنجیها به نفع حزب کارگر است، کییر استارمر رهبر این حزب خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام است. اگرچه امکان تصاحب اکثریت قاطع کرسیهای پارلمان توسط حزب کارگر قابل پیش بینی نیست اما با وضع موجود بدیهی است که محافظهکاران شانسی برای پیروزی ندارند و تراس در بهترین حالت بتواند از یک شکست مفتضحانه در انتخابات جلوگیری کند.