رشد ۷۰ درصدی صادرات محصولات صنعتی در دولت سیزدهم
به گزارش سیمای وطن از سازمان توسعه تجارت، «علیرضا پیمانپاک به تاثیرات اقتصادی عضویت ایران در پیمان همکاری شانگهای به گفتگو پرداخت و با بیان اینکه در خصوص تبادلات ارزی بین ایران و کشورهای منطقه سازکارهای جدید برای انتقال ارز صادراتی پیش بینی شده است، گفت: از عضویت در شانگهای هیجان زده هستیم اما این یک اتفاق عجیب و خارقالعاده نیست چراکه همزمان تیم ما در مسکو با ۵ کشور عضو اوراسیا در حال مذاکره بوده و دور پنجم آن در حال برگزاری است. این را باید توجه کنیم که این ۵ دور مذاکره، در یک سال دولت سیزدهم انجام شده ولی طی ۴ سال گذشته تنها ۳ دور مذاکره انجام شده بود.
مذاکره هیات ایرانی در اندونزی برای تعرفه ترجیحی
رئیس سازمان توسعه تجارت در ادامه به اعزام یک هیات ایرانی به کشور اندونزی خبرداد و تصریح کرد: این هیات متشکل از مقامات و کارشناسان وزارتهای جهادکشاورزی، امور خارجه، صمت و معاونت حقوقی ریاست جمهوری بوده که در اندونزی در حال مذاکره برای تعرفه ترجیحی هستند.
وی ادامه داد: حضور هیاتها و برقراری دیپلماسی اقتصادی با کشورها از وظایف روزمره و ذاتی دولتها بوده است. ما باید از فرصتهای بکر و دیپلماسیهای فعالی که هیچ ارتباطی به تحریمها نداشته، استفاده میکردیم که پیش از این اقدام خاصی نشده بود.
با عضویت در سازمانی بینالمللی، کار بزرگی صورت گرفته است
پیمانپاک در ادامه تاکید کرد: متاسفانه مسئولان دولت قبلی ۸ سال کشور را معطل یکسری توافقات با دو کشور خاص کرده بودند و هم اکنون با عضویت در یک سازمان بینالمللی، کار بزرگی صورت گرفته که اتفاقی هیجان زده محسوب شود.
وی با بیان اینکه پیش از این فرآیندهای انتقال ارز توسط کانالهای مالی غرب محدود به سوئیفت بود که اجرای آن هم امکانپذیر نبود، اظهار کرد: هم اکنون در فرآیندهای ارزی این اقدامات را مانند مذاکرات و برنامهها کنار گذاشتهایم و مقابل ظرفیتهای متعدد و مختلفی که ارتباطی به تحریم ندارد را در دستور کار خود قرار دادهایم.
هماکنون ۳۰ درصد تجارت جهانی در قالب تهاتر انجام میشود
معاون وزیر صمت، تهاتر را یکی از روشهای جایگزین کانالهای مالی غرب برای تجارت دانست و ادامه داد: هماکنون ۳۰ درصد تجارت جهانی در قالب تهاتر انجام میشود و کشورهایی مانند ترکیه، چین و پاکستان و سایر کشورهای دنیا براساس تهاتر عمل میکنند؛ این درحالیاست که این کشورها تحریم نیستند.
وی با طرح این پرسش که چرا کشورهایی که تحریم نیستند، براساس تهاتر معاملات خود را انجام میدهند، تصریح کرد: تهاتر نه تنها زمینهساز کم کردن هزینههای نقل و انتقال مالی است بلکه صادر کننده خود بازاریاب کالاهای ما در بازارهای دنیا میشود.
استفاده از سیستمهای رمز ارز و بلاک چین با هزینههای بسیار پایین
پیمانپاک اظهار کرد: امروز استفاده از سیستمهای رمز ارز، بلاک چین، بیمههای صادراتی و کانالهای مالی که با کشورهای مختلف بین بانکهای محلی ایجاد و ظرفیتهای مختلف و متعدد سیستم صرافی را با هزینههای بسیار پایین فراهم کرده، را در دستور کار خود قرار دادهایم.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: تجار در گذشته با هزینههای بسیار سنگین در کشورهای اطراف منابع ارزی را جابه جا میکردند اما هم اکنون براساس سیستمهای روز و حرفهای تجارت جهانی میتوانیم تمام ابعاد زنجیره تجارت اعم از لجستیک، گمرکی و مسائل حمل ونقل ارز و بیمهای را مدیریت کنیم.
رشد ۳۰ درصدی تجارت نسب به سال گذشته
رئیس سازمان توسعه تجارت ادامه داد: سال گذشته ۱۰۳ میلیارد دلار تنها تجارت غیر نفتی بوده که این میزان رشد در دوران تحریم بوده و در چندماه نخست امسال نیز میزان تجارت با رشد ۳۰ درصدی نسبت به سال گذشته روبرو بوده است.
وی با بیان اینکه امروز سازمان توسعه تجارت به سمت اجرای مهندسی معکوس در شرایط رکود کشور هستیم، اظهار کرد: هم اکنون با کشورهای همسایه وارد مراوده شدهایم و کشورهای مختلف دنیا را اولویتبندی کرده و نقشه راه را برای آنها تعریف کردهایم.
فراهم کردن ابزارها و الزامات توسعه تجارت
پیمانپاک ادامه داد: البته در این بین تمامی ابزار و الزاماتی که برای توسعه تجارت مناسب طراحی شده و نیاز بوده را فراهم کردهایم و تمامی این اقدامات بلافاصله از ماههای ابتدایی دولت سیزدهم صورت گرفته است.
وی با اشاره به اینکه در حوزه اوراسیا به جز بحث تعرفه ترجیحی، دنبال تجارت آزاد هستیم، تاکید کرد: در صورت اجرای تعرفه آزاد با کشورهای اوراسیا۹۰ درصد کل کدهای تعرفهای صفر و یک بازار آزاد ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیارد دلاری ایجاد خواهد شد. بحث شانگهای و کشورهای آفریقایی هم دراین حوزه مطرح شده که خود میتواند بسیار مهم و با اهمیت باشد.
معاون وزیر صمت تغییر رویه جمهوری اسلامی ایران در مورد دیپلماسی اقتصادی را باعث عصبانیت دشمنان دانست و تصریح کرد: امروز دشمنان نظام بهدلیل این پیشرفتها، حملات فریب رسانهای را علیه حوزه حاکمیت و نظام در دستور کار خود قرار دادهاند.
وی در ادامه این پرسش را مطرح کرد که در طول سالیان گذشته کدامیک از روسای جمهور با ۱۰ رهبر کشورهای مختلف دیدار داشته که از طریق آن دیپلماسی اقتصادی را فعال و بعد از آن ۸۰ درصد از مذاکرات اقتصادی را بلافاصله پایش کند؟
شاهد رشد در موضوعات صنعتی و دانش بنیان هستیم
رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به اینکه هم اکنون شاهد رشد در حوزه صادرات و همچنین تجارت در موضوعات صنعتی و دانش بنیان هستیم، یادآور شد: در سال گذشته شاهد رشد ۴۵ درصدی حجم صادرات به روسیه بودیم و امسال هم نسبت بهمدت مشابه سال گذشته ۳۰ درصد افزایش داشته است.
وی خاطرنشان کرد: پیش از این ایران همواره یک کشور کشاورزی با صادرات محصولاتی از جمله گوجه و کیوی بود اما در دولت سیزدهم، رشد ۷۰ درصدی محصولات صنعتی را شاهد بودهایم؛ بهطوریکه هماکنون صادرات محصولاتی از جمله کاتالیست، داروهای ضد سرطان، توربین و قطعات خودرو را در دستور کار خود قرار دادهایم.
همکاری یک میلیارد دلاری با روسیه در حوزه تولید لوازم خانگی
پیمانپاک ادامه داد: خوشبختانه در راستای سیاست کلان اقتصادی و تا ۲ ماه آینده، خط تولید لوازم خانگی بهصورت مشترک و با سرمایهگذاری و تامین مالی یک میلیارد دلاری را با کشور روسیه آغاز خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: آنهایی که پیش از این به رئیس جمهور اتهام میزدنند که ایران را مانند کشور کرهشمالی منزوی خواهند کرد، امروز ببینند که دولت در فضای بینالمللی چه اقداماتی را در دستور کار خود قرار داده بهطوریکه دیپلماسی اقتصادی را فعال و اشتراکات گستردهای را در این بخش انجام داده است.
رشد ۱۰۰ درصدی صادراتی با آفریقا
معاون وزیر صمت در ادامه تاکید کرد: در حوزه آفریقا شاهد رشد ۱۰۰ درصدی صادرات هستیم و در یکماه آینده حجم صادرات با این کشورها از یک میلیارد دلار میگذرد. در حوزه اروپا هم قراردادهای بیمهای مختلفی را منعقد کردهایم.
وی تاکید کرد: درسالهای گذشته، ایران کشوری صادراتی نبوده و مازاد مصرف خود را صادر میکرد، اما هم اکنون کل زنجیره را صادراتی کردهایم و زمانی که تولید مشترک باشد، باید تمامی استانداردهای طرف مقابل را اعمال کنیم. بهطور مثال در حوزه لبنیات امروز سخت گیرانهترین استانداردها را در حوزه اورسیا و اروپا اعملا کردهایم.
توقف برگشت خوردن کالاهای صادراتی در ۱۱ ماه گذشته
پیمانپاک با اشاره به اینکه در یکی دو ماه ابتدای دولت سیزدهم ۴۰ تا ۵۰ بار آلارم در حوزه بستهبندی داده شده بود، یادآور شد: در طی ۱۰ تا ۱۱ ماه گذشته هیچ کالایی برگشت و یا ریجکت نشده و در حوزه صادرات به حل مشکل به صورت ریشهای پرداخت شده است.
وی در پاسخ به پرسش مجری برنامه در خصوص نقش درگیرهای کشورهای منطقه در حوزه توسعه تجارت خارجی خاطرنشان کرد: در حوزه کریدورهای شمالی و جنوبی و همچنین اتفاقهای اخیر، همانگونه که مقام معظم رهبری و رئیس جمهور اعلام کردهاند، هیچ یک از تغییرات ژئوپلتیکی را بر نمیتابیم.
رئیس سازمان توسعه تجارت در پایان گفت: پیش از این سیستم دولت اگر تکنوکراتی بوده اما امروز هماهنگیها و پیگیریها بهصورت کامل و لحظهای انجام میشود چرا که اگر امروز از این فرصت استفاده نشود، تمامی فرصتهای اقتصادی را از دست خواهیم داد.