فروشندهها میفروشند اما خریداران صبر میکنند!
یک تحلیلگر بازار سرمایه به بررسی وضعیت این بازار پرداخت و گفت: افرادی که به بورس نگاه بلند مدت دارند، برای خرید سهم عجلهای ندارند زیرا همیشه سهم خریدن از فروشندههایی که افقهای کوتاه مدتی دارند پرهزینه است.
حمید کوشکی در گفتوگو با سیمای وطن، با تاکید بر اینکه بازار سرمایه از نبود نقدینگی رنج میبرد، اظهار کرد: مهمترین دلیل در روند نزولی بازار که کمتر به آن توجه میشود، بحث نقدینگی در بازار است. کاهش حجم معاملات در نمادهای مختلف قابل مشاهده است.
وی با بیان اینکه افرادی که به بازار نگاه بلندمدت دارند خریدار و افرادی که به بازار نگاه میان مدت دارند، فروشنده هستند، گفت: اخبار لحظهای روی رفتار معاملاتی افرادی که نگاه میانمدت دارند بسیار تاثیرگذار است. از آنجایی که فردی که نگاه بلند مدت دارد به دنبال این نیست که از نوسانات کوتاه مدت بازار استفاده کند، سفارشهای خرید خود را با آرامش بیشتری در روزها و قیمتهای مختلف ثبت میکند و نیازی هم ندارد که رنج مثبت بکشد و بازار را مثبت کند.
این تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه بخش زیادی از بازار سرمایه به بازارهای جهانی وابسته است، عنوان کرد: بازار جهانی در محصولات پتروشیمی به طور متوسط حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد ریزش کرده است. صنعت پالایشگاهی و فلزات اساسی نیز نسبت به بهار کاهشی بودهاند. این درحالی است که بیش از ۵۰ درصد بازار تحت تاثیر همین چند صنعت بزرگ قرار دارد.
کوشکی ادامه داد: در بازار سرمایه موضوع روانشناسی نیز مطرح است. اگر نمادهای بزرگ از نظر بازار توانایی رشد نداشته باشند، روی شرکتهای کوچک نیز تاثیر میگذارد. برای مثال در بازار مثبت، ناگهان یک نماد بزرگ تحت تاثیر خبری که فقط مختص به خودش است، از حالت مثبت به حالت منفی تبدیل میشود، اما از آنجایی که روی بازار تاثیر روانی میگذارد و از طرف دیگر نقدینگی هم وجود ندارد، بازار به سرعت از فاز مثبت به فاز منفی تغییر جهت میدهد.
وی ادامه داد: درحال حاضر P/E بازار دو یا سه نیست که غیرعادی باشد، بلکه حدود ۶ و ۷ و کاملا نرمال است. وقتی بازار روی P/E ۶ یا هفت معامله میشود، توانایی رشد ندارد. حتی ممکن است یک تا دو سال در این محدوده باقی بماند تا اینکه یک خبر خیلی بزرگ مانند جهش ارزی رخ دهد که بازار را جذاب کند. این نکتهای است که مورد توجه قرار نمیگیرد.
این تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه بازار برای صعود به اخبار بنیادی بسیار قوی نیاز دارد، عنوان کرد: بازار نگران ادامه رشد سودآوری است به همین دلیل باید بررسی شود شرکتهای بزرگ تحت چه شرایطی سود ساختهاند. گاهی به رشد دلار اشاره میشود، اما باید این را در نظر گرفت که رشد دلار در نهایت منجر به چند درصد جهش در سودآوری شرکت ها میشود؟ نکته بعدی این است که بازار هنوز اطمینان ندارد و بعد از حذف دلار ۴۲۰۰ دنبال صورتهای مالی ۶ ماهه است که بررسی کند آیا سودآوری شرکتها بعد از آزادسازی ارز کاهش پیدا میکند یا خیر.
کوشکی ادامه داد: افرادی که به بازار نگاه ۱۰ ساله دارند، عجلهای برای خرید ندارند زیرا همیشه سهم خریدن از فروشندههایی که از روند بازار خسته هستند و فروشندههایی که افقهای کوتاه مدتی دارند پرهزینه است.
انتهای پیام