فرصت ایران به کره جنوبی/ واکنش به شایعه استعفای باقری/ قطار مذاکرات از ریل خارج نشده است
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد مذاکرات وین گفت : ما همچنان در مسیر دیپلماسی حرکت می کنیم و این قطار علیرغم بدعهدی آمریکا از ریل خود خارج نشده است.
به گزارش سیمای وطن، سعید خطیب زاده، صبح روز دوشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در پاسخ به سوال سیمای وطن در مورد آخرین وضعیت کشتی های توفیق شده یونانی در ایران به خاطر تخلف صورت گرفته از سوی آنها و همچنین محموله توقیف شده ایران از سوی دولت آتن و حکم دادگاه یونانی در این ارتباط اظهار کرد: مراحل قضایی نفتکشهای یونانی در محل طی میشود. دولت یونان از طریق وکلا تلاش کرده مستندات لازم را آماده کند برای اینکه فرآیند آزادسازی کشتیها انجام شود.
وی ادامه داد: به دولت یونان توصیه کردیم از ظرفیتهای قانونی استفاده لازم را داشته باشند و اطمینان داریم این موضوع ، مسیر خود را از مسیر قانونی و قضایی طی خواهد کرد.
وی با بیان این که امیدواریم در عمل شاهد آزادسازی محموله نفتی متعلق به مردم ایران در یونان باشیم، تصریح کرد : مطمئن هستیم مسیری که پیش خواهد رفت، حفظ روابط دوجانبه و مصون بودن این رابطه از دخالت عامل سوم(ایالات متحده) است.
وی همچنین گفت : آخر هفته میزبان آقای لاوروف وزیر خارجه روسیه خواهیم بود.
خطیبزاده همچنین در این نشست در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در ارتباط با شایعات مطرح شده در فضای مجازی مبنی بر استعفای علی باقری مذاکره کننده ارشد ایران در جریان مذاکرات وین اظهار کرد: کلیه کارها و اقدامات در درون وزارت خارجه در حال انجام است و مذاکرهکنندگان ما بیتوجه به برخی از شایعات که با هدف ساخته میشود کار خود را میکنند.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در مورد آخرین روند مذاکرات وین با توجه به گفتوگوی تلفنی حسین امیرعبداللهیان و جوزپ بورل مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا در روز شنبه گفت: ما همچنان در مسیر دیپلماسی حرکت میکنیم و به رغم تمامی بدعهدیهای آمریکا و ادامه مسیر ترامپ از سوی دولت آمریکا این قطار هنوز از ریل خود خارج نشده است و اگر اکنون در این نقطه قرار داریم به خاطر این است که آمریکا در سال ۲۰۱۸ به صورت یک طرفه و غیرقانونی از برجام خارج شد و سیاست فشار حداکثری را اعمال کرد. سیاستی که به تعبیر خودشان به یک شکست مفتضحانه منجر شده است.
وی با بیان اینکه امیدواریم طرف آمریکایی به مسیری که نتیجه آن امضای توافق است برگردد، خاطر نشان کرد: ما برای حصول یک توافق خوب، پایدار و موثر آمادگی داریم و همه زمینهها را نیز برای رسیدن به آن آماده میدانیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در خصوص تحریمهای تازه آمریکا علیه ایران علیرغم ادعاهای مقامات این کشور مبنی بر تلاش جهت رسیدن به توافق با ایران و رفع تحریمها گفت: سیاست یک بام و دو هوای واشنگتن سالهاست برای همه روشن شده است. از یک طرف اظهارات مقامات کنونی آمریکا را میشنویم که میگویند میخواهند خطا و اشتباهات دولت ترامپ را جبران کنند، حقوق بینالملل را رعایت کنند و کنشگر مسئولی در نظام بینالملل باشند ولی از طرف دیگر در عمل همان سیاستهای شکست خورده دولت ترامپ را شاهد هستیم و آن رفتارهای قانون گریزانه ادامه دارد. تنها چیزی که میتوان در این ارتباط گفت همان ضربالمثل معروف فارسی است که قسم حضرت عباس را باور کنیم یا دم خروس را؟
خطیبزاده خاطر نشان کرد: این گونه رفتارها از سوی آمریکا باعث افزایش بیاعتمادی جامعه جهانی به این کشور شده و ما هم به خاطر همه این دلایل باید مراقب منافع و حقوق مردم بزرگ ایران باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگر سیمای وطن در ارتباط با نتایج سفرهای اخیر روسای جمهور ترکمنستان و قزاقستان به ایران و پیگیری سیاست دیپلماسی منطقهای از سوی دولت سیزدهم افزود: ایران اکنون دارد جایگاه خود را به عنوان هاب ترانزیتی منطقه مجددا به دست میآورد. اولین انتقال محموله ریلی قزاقستان از طریق ایران و با قرار گرفتن ترکمنستان و ترکیه در مسیر این خط ریلی عملیاتی شده و کالاها میتواند از قزاقستان در این مسیر تمام ریلی منتقل شوند، اولین محمولههای کریدور شمال-جنوب از طریق دریا و خط راهآهن منتقل شده است. کریدور شمال-جنوب و شرق-غرب و سایر مسیرهای جانبی دیگر در حال فعالسازی است. اینها از سفرهایی که انجام شده به امضای قرارداد رسیده و یا در حال پیگیری است. در جریان سفر رئیس جمهور قزاقستان و همچنین سفر چندی پیش روسای جمهوری تاجیکستان و ترکمستان به ایران تلاش کردیم حلقه اتصالات منطقهای را تکمیل کنیم.
وی با بیان اینکه ما در تلاش هستیم که سطح تجارت خود را با قزاقستان از نیم میلیارد دلار به سه میلیارد دلار برسانیم که این موضوع پویایی خاصی را در حوزه دیپلماسی اقتصادی و منطقهای ایران طلب میکند، افزود: ما در تلاش هستیم همکاریهای خود را در حوزههای سیاسی و اقتصادی در مناطق مختلف جغرافیایی پیرامون خود از جمله حوزه قفقاز و آسیا گسترش دهیم و در همین چارچوب آخر هفته جاری میزبان آقای لاوروف وزیر خارجه روسیه در تهران خواهیم بود.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با پیشرفت مذاکرات بین ایران و عربستان و همچنین زمان برقراری روابط دیپلماتیک بین تهران و ریاض گفت: الان خیلی زود است که در خصوص مرحله پایانی برقراری روابط دیپلماتیک بین دو کشور اظهار نظر کنیم. اکنون تمرکز ما بر موضوع اعزام حجاج است و ما از مساعدتهایی که مراکز ذیربط در این ارتباط انجام دادند تشکر میکنیم. ما تمرکز بر این داریم که امنیت و آرامش حجاج ایرانی فراهم شود و حج در فضای آرامی برگزار شود. تعدادی از حجاج ما وارد عربستان شدهاند و گزارشاتی که در این زمینه دریافت کردهایم گزارشهای امیدوارکنندهای است.
وی خاطر نشان کرد: قطعا میزبانی مناسب از حجاج ایرانی زمینهساز برای پیگیری ادامه توافقات و ابعاد دیگر روابط بین دو کشور است.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین اعلام کرد که بدهی وزارت برق عراق به وزارت نیروی ایران پرداخت شده است.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه شما اشاره کردید که عراق بدهی خود را به ایران پرداخت کرده است و آیا خبر جدیدی از اقدام کره جنوبی برای پرداخت بدهیاش به ایران وجود دارد، تصریح کرد: دولت جدیدی در کره جنوبی سر کار آمده است. آنها حرفها و وعدههایی دادهاند از جمله اینکه میخواهند بدهی خود به ایران را پرداخت کنند ولی تاکنون حرکتی در این زمینه انجام ندادهاند و ما منتظر هستیم که ببینیم که تفاوت دولت جدید کره با دولت عهدشکن قبلی در این زمینه چیست.
وی افزود: به دولت جدید کره جنوبی فرصت میدهیم که به صورت عملی نشان دهد که مثل دوستانمان در منطقه چه اقدام عملی برای پرداخت بدهی خود به ایران انجام میدهند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد زمان سفر آقای امیرعبداللهیان به ترکیه افزود: ما یکی از مهمترین پروندههایی که در منطقه داریم ادامه همکاریها با ترکیه است. طی سالهای گذشته یکی از باثباتترین روابط را با ترکیه داشتهایم. در مورد زمان انجام این سفر دو طرف در حال رایزنی و گفتوگو هستند تا تاریخ مناسبی را پیدا کنند و انشاءالله به زودی این سفر انجام خواهد شد.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با عملیات گسترده ترکیه در شمال سوریه و عراق و اینکه به نظر میرسد که ترکیه به دنبال این است که تصرفاتی در حلب و موصل انجام دهد و از طرف دیگر برخی از رسانههای ترکیه این ادعا را مطرح میکنند که ایران مصمم است با همکاری با پ ک ک به نوعی جلوی اقدامات ترکیه را بگیرد، تصریح کرد: این اتهامات واهی و پراکنده که بعضا رسانهها در حوزههای مختلف مطرح میکنند ارزش پاسخگویی ندارد.
وی افزود: روابط ایران و ترکیه روابطی خوب، چند لایه و راهبردی است. نگاه ایران در مورد پرونده سوریه روشن است و پرونده سوریه یکی از پروندههای اختلافی بین ایران و ترکیه است و در همین چارچوب ما تلاش کردهایم که به عنوان دو کنشگر از طریق فرایندهای دیپلماتیک از جمله روند آستانه اختلافات را مدیریت و حل و فصل کنیم.
خطیب زاده با اشاره به برگزاری هجدهمین نشست آستانه در نورسلطان قزاقستان و دیدار هیئتهای ایرانی و ترکیهای در این نشست با یکدیگر افزود: ما در این نشست بار دیگر تأکید کردیم که جنگ به عنوان راه حل نیست و باید تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه به صورت کامل حفظ شود و ما این موضوع را به صورت مشخص به دوستان خود در ترکیه اعلام کردهایم.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد اظهارات خاجی دستیار ارشد وزیر خارجه در امور سوریه مبنی بر اینکه تحریمهای اعمال شده علیه سوریه و مردم این کشور باید هر چه زودتر برطرف شود، افزود: تحریمهای آمریکا تروریسم اقتصادی علیه ملتهاست.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: در خصوص مردم سوریه این ظلم به صورت مضاعف صورت گرفته است. در طی سالهای گذشته آمریکاییها و متحدانشان در منطقه و بیرون از منطقه تلاش کردند که به واسطه مزدوران اجارهایشان تروریستها را در سوریه سکنی دهند و از این طریق دولت مرکزی سوریه را ساقط کنند ولی این هدفشان با مقاومت مردم سوریه با شکست روبرو شد و اکنون وارد فاز دیگری از ظلم علیه ملت سوریه شدهاند.
وی با اشاره به تحریمهای اعمال شده علیه سوریه و همچنین حملات رژیم اشغالگر صهیونیستی علیه مراکز نگهداری مواد غذایی در سوریه افزود: اینها همه پازلی است در راستای فشار به مردم سوریه و ایجاد گرسنگی در این کشور است. ما این اقدامات را همواره محکوم کردهایم و گفتهایم که اینها دومینویی است که حتما بانیان این تحریمها و حملات دچار خواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه اظهارات خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر سفر جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به منطقه در آینده نزدیک و نگاه ایران به این سفر گفت: اخباری که شما اشاره کردید ما هم شنیدهایم، البته در مورد آنچه که رخ میدهد در حال حاضر قضاوتی نمیکنیم ولی آنچه که مهم است این است که رژیم اشغالگر قدس همواره تلاش میکند از هر چیزی برای اهداف و نیات شوم ضد ثبات، ضد امنیت و ضد صلح خود در این منطقه و علیه جمهوری اسلامی ایران استفاده کند و هر چیزی را گروگان این اهداف و موضع کرده است. مقامات واشنگتن و برخی از کشورهای منطقه باید توجه کنند که در ادامه مسیر رژیم صهیونیستی طراحی کرده قرار نگیرند.
خطیب زاده گفت: فعلا منتظر میمانیم که ببینیم در آینده چه خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص دیپلماسی فرهنگی ایران و قراردادی که در این زمینه بین ایران و عراق به تازگی به امضا رسیده است، افزود: دیپلماسی فرهنگی بخشی از دیپلماسی جامعی است که جمهوری اسلامی ایران پیگیری میکند و هماهنگیهای آن در مرکز دیپلماسی عمومی پیگیری میشود.
خطیب زاده با بیان اینکه بخشی از روابط ما با عراق روابط مردمی و فرهنگی است که بین دو کشور وجود دارد، افزود: ایران و عراق در حوزه تمدنی، معماری، هنر و بسیاری از ابعاد دیگر دارای وجوه مشترک فراوانی هستند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین با بیان اینکه این دیپلماسی فرهنگی فقط به عراق محدود نمیشود، افزود: در هر کجا که ایرانی وجود دارد و علاقهمندان به ایران حضور دارند ما تلاش میکنیم که پیوندهای فرهنگی را عمیق کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در خصوص اخبار منتشر شده در مورد پرداخت بدهی عراق به ایران در برخی از اخبار حاشیهای که از سوی برخی از رسانهها در این زمینه منتشر شده است، افزود: متاسفانه بعضا یک مدل تکراری وجود دارد که برخی دوست دارند هر خبر خوبی را تبدیل به یک امر استثنایی کرده و یا تشکیک و تلخی در آن ایجاد کنند.
خطیب زاده با بیان اینکه ما به رغم تمامی فشارها تلاش کردیم که بدهی های خود را از منابع مختلف نقد و وصول کنیم، افزود: بدهی وزارت برق عراق به وزارت نیروی ایران از طریق بانک TBI (بانک تجارت سیمای وطن) وصول شده است، البته در مورد کم و کیف این موضوع باید شما از بانک مرکزی توضیح بگیرید و من در همین جا از دولت عراق بخاطر تلاشهایش جهت پرداختهایش جهت این بدهی تشکر میکنم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد اظهارات گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه با شبکه سعودی العربیه مبنی بر اینکه مذاکرات با ایران برای احیای برجام به بن بست رسیده است، تصریح کرد: همیشه توصیه ما به آقای گروسی این بوده که در چارچوب وظایف فنی خود اظهارنظر کند.
وی با اشاره به بیانیه مشترک ایران و آژانس که در پنجم مارس در مورد آن توافق و مکتوب شد، افزود: اگر آژانس همچنان سوالی داشته باشد مسیر آن رفت و برگشتهاست در چارچوب توافق شده نه اقدامات رسانهای.
وی افزود: مسیر وین در این مدت طی شده و این مسیری است که در این مدت کار خود را طی کرده است و قطار دیپلماسی در حال انجام کار خودش است.
خطیب زاده در پاسخ به سوالی در ارتباط با اظهارات ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه پیشنهاد ایران شامل درخواستهای فرابرجامی بوده و اگر ایران خواستههای فرابرجامی خود را کنار بگذارد واشنگتن میتواند بسیار سریع به توافق برگردد ولی اگر ایران درخواستهای فرابرجامی خود را کنار نگذارد واشنگتن گزینههای دیگری را در اختیار خواهد داشت، تصریح کرد: این اصطلاح فرابرجامی، اصطلاحی است که ایران در مقابله با زیاده خواهیهای آمریکا در میز مذاکرات از آن استفاده کرده و ما از روز اول به آنها گفتیم که هیچ موضوع دو جانبه و فرابرجامی را نمیتواند در مذاکرات پیگیری کند. آنها از این اصطلاح خوششان آمده و استفاده میکنند و از دیگر سو از نظر آنها تمامی میراث ترامپ فرابرجامی است.
خطیب زاده گفت: ضمن احترام به تمامی ادواری که مذاکرات انجام شده ما استدلالهایمان را برای اینکه چگونه چرخه انتفاع اقتصادی ایران از احیای برجام کامل میشود را به طرف مقابل گفتهایم، ما از روز اول گفتیم که آنها باید به تعهداتشان در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل عمل کنند و اگر آمریکا پاسخ ایران را بدهد و بپذیرد که هیچ نقطهای که به آن تعهد داده از آن مستثنی نیست و باید انجام بدهد و با سیاست داخلی آمریکا کاری نداریم فردا میتوانیم برویم و مذاکرات را به نتیجه برسانیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه برخی معتقدند که ایران در برابر قطعنامه شورای حکام باید از معاهده NPT خارج میشد، گفت:در فضای نخبگی و کارشناسی ما اظهارات مختلفی مطرح میشود که ما نیز این اظهارات را میشنویم ولی آنچه که موضع ایران است این است که ایران به عنوان یکی از امضا کنندگان اولیه پادمان همواره به NPT پایبند بوده و در همین چارچوب همکاریهای فنی خود را با آژانس داشته است و اجازه بدهید که در حال حاضر در همین چارچوب روابط خود را ادامه دهیم و همکاریها و فعالیتهای خود را به پیش ببریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه گفت وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درخصوص آخرین پیگیری های انجام شده در مورد پرونده ترور سردار سلیمانی و همراهاتش در فرودگاه بغداد گفت: آن چه در آن بامداد در خاک عراق اتفاق افتاد یک جنایت آشکار بود و مرتکبین، عاملان، مباشران و مشاوران در حال تعقیب هستند و تصمیم قطعی جمهوری اسلامی است که انها به پیشگاه عدالت آورده شوند.
خطیب زاده افزود : ما در این راستا با دوستانمان در عراق از طریق های رسمی ، همکاریهای اطلاعاتی انجام داده ایم و قوه قضاییه و معاونت بین الملل این قوه به عنوان مسؤول پرونده، در حال انجام پی گیری های لازم در این ارتباط هستند.
وی با اشاره به اظهارات پمپئو وزیر خارجه پیشین آمریکا در مصاحبه با العربیه در مورد این ترور گفت: این که برخی اظهارات توسط برخی جرثومههای فساد و سرکردگان دروغ و تزویر و ریا گفته میشود، سهمخواهی هایی است که می خواهند مصرف داخلی برایشان داشته باشد، اما آنها در واقع باید تا ابد در ترس زندگی کنند .
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که برخی معتقد هستند که با توجه به توییتهای اخیر علی باقری به نظر می رسد که یک نوع اختلاف در دولت در ارتباط با موضوع مذاکرات وجود دارد و یک صدای واحد شنیده نمیشود، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی همواره یک صدای واحد داشته است و با یک صدا صحبت کرده است.
وی در همین ارتباط افزود: این از قدرتهای جمهوری اسلامی ایران بوده است که به رغم تکثر هایی که در داخل حوزه های تصمیمسازی ما وجود دارد در حوزه عمل، اقدام و اعلام یک صدای واحد داشته و همان صدایی است که از این تریبون و تریبونهای رسمی جمهوری اسلامی ایران میشنوید.
این دیپلمات ارشد ایرانی خاطرنشان کرد : قطعاً دیپلماسی رفع تحریمها مسیری است که جمهوری اسلامی ایران تلاش میکند تا انتها و تا رسیدن به یک توافق پایدار آن را پیگیری کند.
خطیب زاده در پاسخ به سؤالی در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر امضای توافقنامه تجاری و اقتصادی بین اتاقهای بازرگانی ایران و جمهوری خودمختار «دونتسک» خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: از آنچه که شما اشاره کردید ، مطلع نیستم ، اما ایران و این جمهوری خودمختار هیچ قراردادی را نداشته و ندارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد برنامه دستگاه دیپلماسی برای کمک به فوتبال کشورمان جهت حضور موفق تر در مسابقات جام جهانی فوتبال در قطر و برگزاری مسابقات دوستانه بیشتر در آستانه برگزاری این مسابقات گفت: دولت و رییس جمهور به طور ویژه در خصوص جام جهانی فوتبال و حضور موفق ایران در این مسابقات ، به وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال کمک میکنند. جلسات متعددی به ریاست معاون اول ریاست جمهوری تشکیل و ستاد و کارگروهی برگزار شده است.
وی افزود : وزارت خانه ها مسئولیت پیدا کردهاند تا وزارت خارجه و فدراسیون فوتبال در این مسیر تنها نباشند. یکی از اولویت های وزارت امور خارجه هم همین کمک است. با سرپرست فدراسیون فوتبال و تیم ملی چندین بار به صورت حضوری و تلفنی تماس و صحبت داشته ام .
خطیب زاده با بیان این که در این تماس ها حریفان تمرینی و بازی های دوستانه را با هم مرور کردیم گفت : تلاش کردیم هیچ درخواستی از آن طرف نباشد که از این طرف پاسخ داده نشود. البته میدانم رسانه ها توقع درستی دارند. به فدراسیون فوتبال هم گفتیم در مسیر تلاش جدی که میکنند، کنارشان هستیم. امیدوارم آماده سازی خوبی داشته باشند.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوال خبرنگاری که از وی پرسید که چرا ایران اینقدر فرصت به آمریکا میدهد با توجه به بی عهدی های مکرر دولت این کشور و اعمال تحریم های مجدد علیه ایران ؟ گفت: آمریکا بیش از حد ممکن از ابزار تحریم در نظام بینالملل استفاده کرده تا حدی که برخی از تحریمهای آنها شوخی است.
وی تصریح کرد : فارغ از آنچه در مذاکرات وین اتفاق میافتد، ما مسیر خنثی سازی تحریمها را با قوت و جدیت پیگیری کرده و میکنیم .
خطیب زاده با تاکید مجدد مبنی بر این که واشنگتن مسبب وضعیتی است که در حال حاضر در مذاکرات وین شاهد آن هستیم ، خاطرنشان کرد: اگر آمریکا بپذیرد تمام تعهداتش را انجام دهد و ما به آن اطمینان در مورد رفع تحریمها ، تضامین و انتفاع قطعی اقتصادی ایران از احیای برجام برسیم، میتوانیم به وین برویم و توافق کنیم .
خطیب زاده با تاکید براین که هر یک تحریمی که آمریکا اضافه میکند، هر چقدر هم شکلی ، کار خودش را سخت تر میکند ، افزود : آنچه ما میبینیم این است که عناصری در داخل آمریکا ، دولت آمریکا و کاخ سفید کاملا کمر همت بستهاند که میراث ترامپ را حفظ کنند.
خطیب زاده گفت : آنها نمیتوانند هم میراث ترامپ را حفظ کنند و هم به برجام برگردند و این امکان وجود ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت وگو با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره مناسبات ایران با هیأت حاکمه سرپرستی موقت افغانستان نیز گفت: افغانستان کشور همسایه ما است و به صورت روزانه با هیأت حاکمه سرپرستی در موضوعات مختلف در ارتباط هستیم و به مناسبت روز مهاجران نیز آقای کاظمی قمی صحبت کردند و مطلبی را در فضای مجازی منتشر کردند .
وی ادامه داد: ایران از روز اول میزبان بسیاری از مهاجران از کشورهای منطقه بوده و در حال حاضر نیز میزبان چند میلیون از مردم افغانستان هستیم که به دلیل جنگ و مشکلات به ایران پناه آوردند.
خطیب زاده تصریح کرد : در موضوعات مختلف از جمله بحث حق آبه هیرمند ، محیط زیست و دیگر مسائل مرتبط هیأتهایی بین دو کشور رفت و آمد داشته اند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره مهمترین اقدامات دستگاه دیپلماسی در طول یک سال گذشته با توجه به فرا رسیدن اولین سالگرد تشکیل دولت سیزدهم، با ارائه گزارشی از عملکرد این وزارت خانه در حوزه مذاکرات وین و تلاش برای لغو و خنثی سازی تحریم ها تصریح کرد: آقای امیرعبداللهیان بارها درباره اولویتهای دستگاه دیپلماسی صحبت کردند و مهمترین آنها همسایه محوری بود. یک سال گذشته بازتاب دهنده این سیاست در عمل بوده است . بیشترین رفت و آمدها و بیشترین تحرکات با همسایگان بوده است .حجم روابط تجاری ایران با همسایگان در برخی حوزهها بعضا چهار برابر شده است. با آفریقا روابط اقتصادی ما در برخی حوزهها به بیش از یک میلیارد دلار رسیده است. البته سیاست متوازن را فراموش نکردیم که با کشورهای شرق و غرب یکسان این مسیر را طی کنیم.
وی با بیان این که در حوزه ایرانیان خارج از کشور بعد از چندین سال شورای عالی ایرانیان به ریاست رئیس جمهور برگزار شد و در این جلسه مصوبات خوبی به امضا رسید ، در ادامه پاسخ خود به این سوال تصریح کرد: در حوزه همکاریهایی که باید با دستگاهها و نهادهای داخلی انجام میدادیم تلاش کردیم روان سازی را در این حوزهها داشته باشیم. اهدافی که پیگیری میشود بیشتر از آن چیزی است که گفتم. اگر امروز چندمین روزی است که فوتی کرونا نداریم به این خاطر است که دستگاه سیاست خارجی چه در حوزه تامین و چه در حوزه تولید واکسن و سلامت اقداماتی را صورت داد. چه در حوزههایی که موفق بودیم و چه حوزههایی که کمتر موفق بودیم، فرزندان این ملت لحظهای را تلف نکردند برای اینکه بتوانند به این مردم بزرگ و ولی نعمتان خدمت کنند.
وی تصریح کرد : در روزهای آینده گزارش مفصل تری از عملکرد وزارت خارجه در طول یک سال گذشته ارایه خواهیم کرد .
سخنگوی وزارت خارجه درباره بسته پیشنهادی ایران به آمریکا قبل از صدور قطعنامه در شورای حکام آژانس و اینکه آیا بسته پیشنهادی ایران همچنان برقرار است؟ گفت: همانطور که آقای امیرعبداللهیان اعلام کردند ما قبل از اجلاس شورای حکام و صدور قطعنامه علیه ایران، مجددا تلاش کردیم مسیر توافق را هموار کنیم ، در تمامی این مدت این ابتکارات جمهوری اسلامی ایران بوده که به رغم کارشکنیها ، تطویل و اتلاف انرژی که آمریکا از ما و بقیه تلف کرده، تلاش کردیم مسیر مذاکرات را جلو ببریم. قبل از نشست شورای حکام هم ابتکاری را ایران ارائه کرد و آقای بورل از آن استقبال کرد و این ابتکار از طریق بورل به گوش طرف مقابل رسانده شد و ما حتی برای اینکه مطمئن شویم در این مسیر غیرمستقیم ارسال پیام، نکات و ابتکار ایران شنیده شده، برای اولین بار از طریق دو وزیر خارجه دیگر این ابتکار و پیشنهاد ایران منتقل شد.
وی در این ارتباط ادامه داد: یک بازه زمانی طراحی و نقشه راهی داده شد، ولی آمریکا مجددا تصمیم گرفت که تطویل ایجاد کرده و توافق را عقب بیندازد و با این برداشت غلط و توهم که اهرم سازی میکند، به شورای حکام رفت که البته پاسخ ایران قاطع و متناسب بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر از صحبت های خود در پاسخ به این سوال با بیان این که الان مسیر، همان مسیر دیپلماسی است، افزود: مسیر گفتوگو را از طریق آقای بورل پیگیری میکنیم و گفتوگویی که آقای بورل با آقای امیرعبداللهیان در روز شنبه داشتند، در ادامه همین مسیر است.
خطیب زاده بار دیگر تاکید کرد: اگر آمریکا بپذیرد که براساس تعهداتش ذیل برجام باید تحریم ها و فشار حداکثری علیه مردم ایران را کنار بگذارد و تلاش بیهوده نکند که اجزای فشار حداکثری را حفظ کند، میتوانیم به سرعت و براساس ابتکار ایران توافق را نهایی کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد مذاکرات وین و وضعیت کنونی آن گفت: مقصر شرایطی که اکنون در ارتباط با مذاکرات وین در آن به سر می بریم آمریکا است. همین امروز اگر آمریکا از این توهم دست بردارد که جز مسیر گفتوگوهای هستهای مسیر دیگری برای بازگشتش به برجام وجود ندارد، میشود به وین بازگشت. برخی اظهاراتی که میکنند که اختلافات ما با ایران فقط هستهای نیست و درباره موشک و منطقهای است، دم خروسشان را نشان میدهد و اینکه از روز اول به دنبال چه چیزی بودهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال یکی از رسانه های ژاپنی مبنی بر این که اولین اجلاس کشورهای عضو معاهده منع جنگ افزارهای هستهای به زودی برگزار می شود و آیا ایران برنامهای برای عضویت در این معاهده دارد یا نه؟ گفت: موضع ایران در خصوص سلاح هستهای کاملا روشن است. ایران جزو بانیان اصلی ابتکار خاورمیانه عاری از سلاح هستهای بوده و رژیم اشغالگر قدس و آمریکا در برخی ادوار گذشته به ویژه در حوزه اجلاسهایی که قرار بود در سازمان ملل و در نیویورک برگزار شود این ابتکارات را بلاک کرده و مانع از پیش رفتن این ابتکارات شدند.
خطیب زاده همچنین تصریح کرد : عضویت ایران در معاهدات و موافقتنامههای بینالمللی تابع رویههای خاصی است و در یک نظام جامع آن را میبینیم. ژاپن قربانی سلاحهای هستهای بوده و این کشور باید بیشترین تلاش را صورت دهد که دارندگان سلاحهای هستهای به ویژه آمریکا و متحدان آن به شمول رژیم اشغالگر قدس مسیر خلع سلاح هستهای را بروند و متعهد شوند.
وی تاکید کرد : معتقدم جامعه بینالمللی باید همه تلاش خود را در این ارتباط انجام دهد .
به گزارش سیمای وطن، در ابتدای این نشست، سخنگوی وزارت امور خارجه به تشریح مهم ترین اقدامات دستگاه دیپلماسی کشور در یک هفته گذشته پرداخت .
انتهای یام