نگارعلی_ پس از ادعای ایجاد یک میلیون شغل توسط رئیس جمهور در هفته گذشته و در صحن علنی مجلس، سید صولت مرتضوی، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی نیز در تاریخ 5 بهمن 1401 ادعا کرد که بر مبنای وعدهها دولت از ایجاد یک میلیون شغل عبور کرده و نرخ بیکاری در فصل پاییز و در نسبت به فصل بهار 0.7 درصد کاهش پیدا کرده و 8.2 درصد رسیدهاست. بنابر گفته مرتضوی از ابتدای دولت تاکنون بالغ بر یک میلیون و ۵۰۰ هزار به تعداد بیمهشدگان افزوده شدهاست.
بیشتر بخوانید:
خاندوزی: مولدسازی را در اتاق شیشهای انجام میدهیم/ یک میلیون دارایی دولتی شناسایی شد
این خودرو ۵۰ میلیون تومان گران شد/ قیمت انواع پژو در بازار را ببینید
در حالی روز به روز به ادعای ایجاد یک میلیون شغل از سوی رئیس جمهور و اعضای کابینه شاخ و برگ داده میشود که آمار رسمی داستان دیگری را حکایت میکنند؛ بررسی گزارشهای اعلامی مرکز آمار ایران نشان میدهد که نرخ بیکاری در پایان تابستان سال جاری برابر با ۸.۹ درصد بوده است. استناد به این آمار نشان میدهد سایر آمارهای اعلامی نیز باید از منابع رسمی استخراج شده باشد اما نکته اینجاست که میزان اشتغال ایجاد شده در گزارشهای رسمی با میزان اشتغال عنوان شده از سوی رییسجمهوری و وزیر تعاون، کار، رفاه اجتماعی فاصلهای زیاد را داراست.
بنابر آمار رسمی تعداد اشتغال ایجاد شده در فاصله تابستان سال گذشته تا تابستان سال جاری برابر با ۳۷۳ هزار و ۷۳۴ نفر بوده است. گذشته از شغل ایجاد شده کیفیت اشتغال ایجاد شده نیز از سوی کارشناسان محل بحث و نظر است. آنگونه که در گزارش مرکز آمار مشخص است میزان اشتغال ایجاد شده در بخش کشاورزی در فاصله تابستان سال گذشته تا کنون کاهش داشته است.
تعداد شاغلان بخش کشاورزی در تابستان سال گذشته برابر با چهار میلیون و ۶۳ هزار نفر بوده است که در تابستان سال جاری به سه میلیون و ۷۶۳ هزار تومان کاهش یافته است.
رئیس جمهور با آمار و ارقام به صورت انتخابی برخورد میکند
علی قنبری، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس، در گفت و گو با سیمای وطن و در خصوص ادعای مطرح شده درباره ایجاد یک میلیون شغل؛ گفت:« آقای رئیس جمهور با آمار و ارقام به صورت شفاف، روشن و صادقانه برخورد نمیکنند؛ به عنوان مثال مطرح میکنند که یک میلیون شغل ایجاد کردند، در صورتی که باید مشخص شود این یک میلیون شغل در کجا و در چه حوزهای ایجاد شدهاست و در چه بازه زمانی ایجاد شدهاست چراکه دولت وعده داده بود که سالانه یک میلیون شغل ایجاد کند.»
این اقتصاددان در ادامه افزود:« رئیس جمهور به صورت انتخابی با آمار و ارقام برخورد میکند و هیچ کارشناسی نمیپذیرد که در وضعیت فعلی و در مدت زمان فعالیت دولت سیزدهم یک میلیون شغل ایجاد شده باشد.»
تبعات خروج شاغلان از بخش کشاورزی چیست؟
این استاد دانشگاه در واکنش به کاهش اشتغال در بخش کشاورزی گفت:«باید از مقامات پرسید خطر جدی کاهش شدید تعداد کشاورزان و مهاجرتشان به مشاغل خدماتی و ناپایدار را درک کردهاید؟ بخش کشاورزی مهمترین بخش تامین غذای انسانی کشور ما است و متاسفانه تحت تاثیر شرایط بارشی، عدم سرمایهگذاری و عدم حمایت از روستاییان و کشاورزان، میبینیم که کشاورزان از شغل خود دست میکشند و شهرنشین میشوند که دو ضرر هنگفت به کشور میزند؛ در وهله اول تولید کشاورزی کاهش پیدا میکند و سپس حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ افزایش پیدا میکند و در آینده نزدیک صدای این قضیه بلند خواهد شد، آن هم زمانی که برای انجام کار و پیدا کردن چاره خیلی دیر است.»
قنبری در ادامه گفت:« متاسفانه شغلهای خدماتی که بسیاری از افراد به سمت آن رفتهاند، شغلهای ناپایدار هستند و در بلند مدت از میان میروند و دورههای تثبیت بخش خدمات در بازرگانی، گردشگری، بانک و بیمه است اما متاسفانه در این حوزهها ما شاهد افزایش شغل نبودیم و شغلهای ناپایدار که ایجاد شدهاند برای بهبود وضعیت کشور نقش پررنگی ایفا نمیکنند.»
این کارشناس اقتصادی در آخر افزود:« دولت سعی میکند آمار را غیر شفاف ارائه دهد چراکه اگر شفافسازی کند؛ مشخص میشود که روند رشد اقتصادی، رشد تورم، بیکاری و درآمد سرانه به سمت منفی است و علیرغم اینکه آقای رئیس جمهور و دولت سیزدهم وعدههای زیادی در زمان تبلیغات دادهاند، در زمان قرار گرفتن در موقعیت اجرایی میبینیم که هیچکدام از این آمار و ارقام تحقق پیدا نکردهاست و هیچ جوابی برای وضعیت فعلی ندارند و در نتیجه تصمیم گرفتهاند به صورت غیرشفاف، ابهام آمیز و غیر دقیق آمار را اعلام کنند.»
223227