تدبیر از دولت اجرا از حوزه سلامت؛ کاهش هزینه داروها در سبد خانوار
به گزارش گروه جامعه سیمای وطن، به همین منظور سیدابراهیم رییسی رییس جمهور نیز در جلسه اخیر خود به مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد تا تدابیر لازم برای گسترش پوشش بیمهای اقلام دارویی بهمنظور کاهش هزینه داروها در سبد خانوار اندیشیده شود.
در راستای اجرای سیاستهای ارزی طرح دارویار با هدف انتقال یارانه دارو از طریق بیمهها به مردم برنامهریزی و اجرا شده تا با این روش پرداختی از جیب بیمار تغییری نداشته باشد اگرچه بیماران خاص در این طرح به صورت ویژه دیده شدند و حتی برخی از داروهای موردنیاز آنها روند کاهشی داشته است.
سازمانهای بیمهای تکمیل کننده طرح دارویار
با اجرای این طرح سازمان برنامه و بودجه کشور به عنوان یاری دهنده این طرح بخش اعظمی از هزینههای مازاد ناشی از افزایش قیمت داروها که مردم نباید آن را متحمل شوند را تقبل کرده و به سازمانها و صندوقهای بیمهگر پرداخت میکند تا این سازمانها نیز به عنوان تکمیلکننده این چرخه در این زمینه همکاری جدی داشته باشند.
در واقع با اجرای طرح دارویار، یارانه دارو به آخرین حلقه زنجیره تامین دارو یعنی مصرفکننده تعلق گرفته و با انتقال یارانه دارو به سازمانهای بیمهگر، مابهالتفاوت افزایش قیمتها توسط بیمهها به داروخانههای طرف قرارداد پرداخت خواهد شد تا قیمت داروها برای مردم ثابت بماند.
یکی دیگر از اهداف اجرای طرح دارویار نیز واقعی شدن قیمت دارو بوده و از این طریق ضمن به صرفه شدن تولید دارو شاهد رونق صنعت داروسازی در کشور نیز خواهیم بود و برای برخی بیماران فاقد بیمه نیز اقداماتی انجام شده که بیمه سلامت همگانی برای ۶ میلیون نفر از سه دهک اول جامعه اجرایی شد.
در راستای اجرای طرح دارویار همچنین ۳۶۶ قلم داروی پرمصرف و ۱۱۹ قلم داروی بدون نسخه نیز تحت پوشش بیمه قرار گرفته تا مردم برای دریافت این تعداد دارو با مشکل مواجه نشوند و ضمن تغییر نکردن پرداخت از جیب افراد بیمار با پوشش بیمهای نیز مواجه شوند.
حال که رییس جمهور و دولت سیزدهم دغدغه کاهش هزینه دارو در سبد خانوار را دارد باید مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و صندوقها و سازمانهای بیمهگر نیز برای این موضوع برنامهریزی جدی داشته باشند تا ضمن رونق صنعت داروسازی شاهد افزایش توان مردم برای خرید داروهای موردنیاز خود را داشته باشند.
البته این موضوع هم نباید نادیده گرفته شود که مردم نباید در چنین شرایطی بدون توجه به تجویز پزشک مصرف بیرویه دارو داشته باشند زیرا این موضوع نه تنها برای خود فرد در آینده مشکلساز خواهد بود بلکه برخی از بیمهها را نیز در اجرای تعهدات خود و داروسازان را در تامین به موقع داروهای موردنیاز مردم با مشکل مواجه خواهد کرد.
پرداخت مابهالتفاوت قیمت داروها توسط بیمهها
رییس سازمان بیمه سلامت ایران نیز در این باره اظهار داشت: با توجه به اجرای طرح دارویار از ۲۳ تیر ۱۴۰۱ به همین منظور بخشی از داروهای موردنیاز مردم تحت پوشش سیاستهای ارزی قرار گرفتند تا مردم کمترین تغییر را در دریافت داروهای موردنیاز خود داشته باشند.
محمدمهدی ناصحی در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت افزود: با توجه به اجرای سیاستهای ارزی و طرح دارویار، مابهالتفاوت قیمت داروهای تحت پوشش این طرح توسط بیمه پرداخت شده و پرداخت از جیب مردم برای این داروها را شاهد نبودیم.
وی ادامه داد: اما برخی داروهایی که تحت پوشش طرح دارویار نبود و در واقع داروهای کم تکرار هستند، با افزایش قیمت مواجه شدند که به همین منظور برای این داروها نیز برنامههایی در دستور کار سازمانهای بیمهای و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
قیمت داروها رصد میشود
وی گفت: اکنون اقدامی که توسط سازمان بیمه سلامت، سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در حال انجام است رصد روزانه و هفتگی قیمت داروها و حتی میزان داروهای مصرفی مردم است.
رییس سازمان بیمه سلامت ایران اظهارداشت: همچنین در راستای بررسی مسایل و مشکلات قیمت دارو، بررسی ها به شیوهای است که اگر دارویی در لیست مابهالتفاوت ارز دارو نباشد، برای اصلاح آن هم اقداماتی انجام خواهد شد.
تشکیل قرارگاه دارو در وزارت بهداشت
تشکیل قرارگاه دارو با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
ناصحی همچنین از تشکیل قرارگاه دارو با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خبر داد و گفت: همه این مباحث برای کاهش پرداختی از جیب مردم در راستای دریافت داروی موردنیاز است که مورد بررسی قرار گرفته است.
وی ادامه داد: همچنین در راستای اجرای طرح دارویار، همه اقلام دارویی در مرحله دوم این طرح طبق ضربالعجل تحت پوشش طرح قرار میگیرند و اقلام مصرفی تجهیزات پزشکی طبق مصوبه بررسی و در اولین فرصت تحت پوشش طرح دارویار قرار گرفته است.
رییس سازمان بیمه سلامت ایران اضافه کرد: در مرحله دوم طرح دارویار برای اقلام دارویی این موضوع به اجرا گذاشته شده است و به تدریج برخی از داروها در دستور کار هیات دولت نیز تحت پوشش بیمه قرار خواهد گرفت.
با اجرای سهم مابهالتفاوت ارز دارویی و تحت پوشش بیمه قرار گرفتن این داروها، این اقلام نیز برای استفاده مردم و کاهش از جیب بیماران در سبد دارویی خانوارها قرار میگیرد و به محض تایید هیات دولت جزء اقلام دارویی با پوشش بیمهای خواهند بود.
برخی تجهیزات و لوازم مصرفی هم تحت پوشش طرح دارویار قرار میگیرد
ناصحی با بیان اینکه این اقلام دارویی در مرحله دوم طرح دارویار مورد تایید وزارت بهداشت قرار گرفته و اکنون منتظر تایید هیات دولت در راستای تحت پوشش بیمه قرار گرفتن این داروها هستیم، اظهار داشت: همچنین برخی تجهیزات و لوازم مصرفی هم تحت پوشش طرح دارویار خواهند رفت.
وی تاکید کرد: موضوع پوشش تجهیزات و لوازم مصرفی در راستای اجرای طرح دارویار توسط سازمان غذا و دارو بررسی میشود تا جزء طرح دارویار قرار گیرد.
پوشش بیمهای یک هزار و ۸۰۰ قلم دارو در مرحله اول
همه داروهای تحت پوشش بیمه در راستای اجرای طرح دارویار حدود ۲ هزار دارو است
رییس سازمان بیمه سلامت ایران اظهار داشت: عمده داروهای پرمصرف مردم در مرحله اول اجرای طرح دارویار نزدیک به یک هزار و ۸۰۰ قلم دارو تحت پوشش بیمه قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه تقریبا میتوان گفت همه داروهای تحت پوشش بیمه در راستای اجرای طرح دارویار حدود ۲ هزار دارو است، تصریح کرد: مابقی داروهای کم تکرار هستند و ۲۰ درصد مصرف مردم را تشکیل میدهند که در مرحله دوم اجرای طرح دارویار به این داروهای تحت پوشش اضافه میشود.
ناصحی ادامه داد: ممکن است تعداد این داروهای کم تکرار در مرحله دوم اجرای طرح دارویار کم نباشد اما از نظر تکرار و مصرف کمتر مورد استفاده مردم است و به همین دلیل برای تحت پوشش قرار دادن این داروها نیز اقدامات ویژهای در دستور کار و در مرحله اجرا است.
وی تاکید کرد: در مرحله دوم اجرای طرح دارویار، داروهای خارجی که ارز مستقیم میگیرند باید به صورت ویژه توسط سازمان غذا و دارو بررسی شود زیرا مبلغ ۱.۵ میلیون دلار برای این داروها گرفته شده است.
رییس سازمان بیمه سلامت ایران اضافه کرد: براساس بررسیهای صورت گرفته داروهای خارجی و تجهیزات پزشکی جز این موارد دریافت ارز هستند زیرا تاکنون این اقلام دارویی و تجهیزات ارز خارجی داشته و امسال برخی از آنها ارز مستقیم گرفته و در مواردی هم در بازار دچار مشکل میشده است.
به همین منظور وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره این داروها و تجهیزات پزشکی وارد کار شده است تا اقداماتی برای آنها صورت گیرد البته برای مابقی داروها نیز سازمان غذا و دارو برنامههایی تا پایان سال برای تحت پوشش قرار گرفتن آنها دارد و به ما اعلام میکنند تا در صورت لزوم همین مبالغ یادشده در اختیار آنها قرار گیرد.
طرح دارویار در راستای اجرای سیاستهای ارزی برای ثابت ماندن قیمت دارودر داروخانهها به اجرا گذاشته شده است تا بیمهها به عنوان تکمیل کننده این طرح مابهالتفاوت هزینههای دارویی مردم را پرداخت کرده و مردم مبلغی اضافه بابت داروهای موردنیاز خودپرداخت نکنند.