مهسا مژدهی: ایالات متحده بار دیگر به خاورمیانه سلاح بیشتری میفرستد و بر تعداد جنگندههای پنتاگون در منطقه اضافه خواهد شد. پنتاگون روز دوشنبه هفته گذشته ادعا کرد که آمریکا جنگندههای اف-۳۵ و اف-۱۶ را به همراه یک کشتی جنگی به خاورمیانه اعزام خواهد کرد. مرکز فرماندهی ارتش آمریکا در خاورمیانه (سنتکام) هم قبل از این ادعا در بیانیهای اعلام کرده بود جنگنده اف-۲۲ رپتورهای نیروی هوایی آمریکا به عنوان بخشی از نمایش حمایت و توانایی آمریکا در پی رفتارهای ناامن و غیرحرفهای فزاینده هواپیماهای روسیه در منطقه، در حوزه فرماندهی مرکزی آمریکا مستقر شدند. ایالات متحده میگوید هدفش از این اقدام منصرف کردن ایران از حمله به کشتیهای نفتکش است. ایران طی یک هفته در بهار امسال دو نفتکش را توقیف کرد که یکی از آنها نفت خام کویت را به هیوستون حمل میکرد.
آنطور که والاستریت ژورنال نوشته، متحدان خاورمیانهای آمریکا را تحت فشار قرار دادهاند تا اقدامات بیشتری برای مقابله با ایران انجام دهد. امارات متحده عربی بهعنوان کشوری که نفتکش آن از سوی تهران توقیف شده بود، اخیرا از عدم واکنش ایالات متحده به توقیف نفتکشها توسط ایران در اوایل سال جاری ابراز ناامیدی کرده و از پنتاگون خواسته بود تا نیروهای بیشتری را به خلیج فارس بفرستد.
فریدون مجلسی کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با سیمای وطن گفت: آمریکا بزرگترین قدرت اقتصادی، صنعتی و نظامی جهان است و در نقاط مختلف جهان هم نفوذ و تجارت و منافع دارد. این کشور در منطقه خلیجفارس برای منافع خود احساس خطر میکند. بهخصوص اینکه ایران هم علنا با آمریکا در تضاد یا جنگی نیمه روشن است. این جنگ یک مقدار جنگهای نیابتی و مقداری هم جنگی است که خود آمریکاییها به راه میاندازند. آنها میبیننند که تمام منطقه خاورمیانه در حال توسعه و پیشرفت است. اما توسعه ایران فقط رنگ نظامی دارد و برخی از تجهیزات و امکاناتی دارند که دیگران ندارند یا کمتر دارند. وقتی تمام امکانات صرف هدفی شود که به بنیه اقتصادی کشور آسیب برسد، در این صورت به بنیه نظامی کشور هم آسیب میرسد. هدف استراتژیک آمریکاییها در همین موضوع خلاصه میشود.
بیشتر بخوانید:
پاسخ آمریکا به احتمال درگیری نظامی با ایران در خلیج فارس
رقابت عربستان و امارات در خلیج فارس/ جنگ بن سلمان و بن زاید بر سر چیست؟
مجلسی در ادامه توضیح داد: دشمنی با ایران برای ایالات متحده مبنایش حمایت امریکا از موجودیت و بقای رژیم صهیونیستی است و آرمان ایران هم نابودسازی اسراییل است. این دو آرمان کاملا متضاد مقابل یک دیگر قرار گرفتهاند. البته اقدامات شدید در این بین به آن شکل صورت نمیگیرد و این اتفاقات جنبه فرسایشی دارد. آمدن و رفتن آمریکایی ها به خلیج فارس در حال حاضر مربوط به حمله به کشتیهای نفتکش و تیراندازیهایی که صورت گرفته است. آمریکاییها حضور تهدیدآمیزی دارند اما تمایلی به جنگ ندارند. اما خود را موظف میدانند تا به عنوان یک قدرت بزرگ برای حفظ شهرت خود هم که شده، واکنش جدی از خود نشان بدهند.
وی تصریح کرد: همه کشورهای منطقه، علیرغم قدمهایی که جمهوری اسلامی برای ارتباط با آنها برداشته، استقبال چندانی از این اقدامات نکردهاند. حتی عربستان یک سفارت هتلی درست کرده که انگار هر روز آمادهاند تا چمدانهای خود را برداشته تا به ریاض برگردند. آنها ترجیح میدهند تا با ایحاد روابط مسالمت آمیز با ایران خود را از ترکشهای دل بین ایران و اسراییل دور نگاه دارند. برای آنها بیشتر این ارتباطات حالت دفاعی دارد. میبینیم که در هنگام دعوت مقامات کشورهای مختلف از سوی کشورهای عربی که ارتباطاتی که با چین و روسیه هم دارند، آنها در مسائل حلیجفارس و جزایر سهگانه از کشورهای عربی حمایت میکنند که منافع بیشتری از نظر مالی برایشان دارند. از طرف دیگر آمریکا مدعی شده که حضور نیروهای نظامی خود به دعوت متحدانش است که نام امارات متحده عربی در میان آنها مشخص شده است. با این حساب نه تنها پای دشمنی ایران و اسراییل در میان است، که برخی از کشورهای عربی که در ظاهر روابط خود را با تهران در حال بهبود عنوان میکنند هم از حضور آمریکاییها در منطقه استقبال خواهند کرد.
این کارشناس مسائل بینالملل گفت: به هر حال من فکر میکنم ما کشوری در حال جنگ هستیم و تا وقتی وضعیت اینطور است، وضعیت اقتصادی هم بهبود پیدا نمیکند. ما باید به روابط موجود در جهان پیرامونی و فرا پیرامونی تن بدهیم. وگرنه این وضعیت ادامه خواهد داشت و راهی نداریم.
۳۱۱۳۱۲