به گزارش صفحه تجارت، تنها ۲ روز تا مسابقه حساس تیم ملی فوتبال ایران مقابل انگلیس باقی مانده است؛ مسابقهای که از جهات مختلف حساسیتهای زیادی دارد و این حساسیت برای هر دو تیم است. انگلیس چشم به ۳ امتیاز بازی با ایران دوخته و کیروش و شاگردان هم نمیخواهند حریفی آسان و از پیش بازنده برای «سهشیر» باشند.
فوتبال انگلیس برگرفته از فرهنگ حاکم بر این کشور فوتبال مبتنی بر غرور و خود بزرگبینی و البته حیلهگری است و به همین خاطر انگلیسیها به ندرت زیر بار استفاده از مربیان غیربومی برای هدایت تیم ملیشان رفتند و مربیان خودشان را در فوتبال جهان صاحب مکتب میدانند. در تاریخ فوتبال انگلیس تنها ۲ مربی غیربومی شانس سرمربیگری تیم ملی این کشور را پیدا کردند که این دو مربی هم اسون گوران اریکسون و فابیو کاپلو بودند.
در حال حاضر هم گرت ساوتگیت سرمربی انگلیسیها است؛ مربی که پیش از هدایت تیم انگلیس سابقه مربیگری چندان پررنگی نداشت؛ اما با توجه به خلاء مربیان تراز اول در این کشور او توانست روی نیمکت تیم ملی انگلیس بنشیند. عملکرد این تیم در دوره اخیر لیگ ملتهای اروپا آنقدر ناامید کننده بود که حتی صحبتهایی مبنی بر برکناری ساوتگیت هم مطرح شد؛ اما این اتفاق رخ نداد تا سرنوشت ساوت گیت در تیم ملی انگلیس بستگی به نتایج این تیم در جام جهانی قطر گره بخورد.
انگلیس در اولین بازی خود در مرحله گروهی این رقابتها به مصاف تیم ایران خواهد رفت. ساوتگیت قطعا به شاگردانش یادآوری کرده که ایران تیمی «سختبباز» است. مصداق این موضوع بازی ایران با تیمهای قدرتمندی مثل آرژانتین، پرتغال و حتی اسپانیا در ۲ جام جهانی پیشین است. ضمن اینکه روی نیمکت تیم ایران مربیای نشسته که سالها در لیگ برتر انگلیس فعالیت کرده و فوتبال این کشور را به خوبی میشناسد؛ اما با این حال بازیکنان انگلیس که در تیمهای مطرح باشگاهی بازی میکنند آنقدر باکیفیت هستند که توقف آنها در خوشبینانهترین حالت هم کاری بسیار سخت است.
با این حال میتوان پیشبینی کرد که ساوتگیت روی کدام نقاط ضعف تیم ایران دست خواهد گذاشت و چه تاکتیکهایی را برای باز کردن دروازه بیرانوند در نظر خواهد گرفت. یکی از محتملترین تاکتیکهای کیروش در جام جهانی و به خصوص در بازی با انگلیس، تجمع بازیکنان ایران در یک سوم دفاعی و انجام بازی درگیرانه در میانه میدان است. به همین خاطر ساوتگیت با علم به این موضوع خطوط دفاعی و حمله انگلیس را با کمترین فاصله خواهد چید تا از این طریق فشار بیشتری به سیستم دفاعی تیم ایران وارد شود.
مهدی طارمی تک ستاره تیم ایران در جام جهانی قطر محسوب میشود. او میتواند مقابل انگلیس بازیکن کلیدی یوزها باشد؛ به شرط اینکه بازیکنی را در کنار خود ببیند که بتواند او را تغذیه کند؛ در غیر این صورت بعید است در این بازی شانسی برای گلزنی داشته باشد؛ آن هم در شرایطی که این بازیکن در فوتبال اروپا مهاجمی شناخته شده محسوب میشود و ساوتگیت به مدافعانش گوشزد خواهد کرد که مراقب شماره ۹ تیم ایران باشند.
اگر سردار آزمون تا بازی فردا به شرایط آرمانی دست پیدا کند آن وقت طارمی دیگر مهاجم نوک نخواهد بود و به عنوان وینگر چپ بازی خواهد کرد. البته بعید است آزمون مقابل انگلیس از ابتدا بازی کند و به احتمال فراوان مهدی ترابی وینگر چپ تیم ملی در این بازی خواهد بود.
۲ مدافع کناری تیم ایران پرکارترین بازیکنان این تیم در بازی با انگلیس خواهند بود؛ چرا که بارانی از سانترهای بازیکنان انگلیس را در بازی با ایران شاهد خواهیم بود. مشخص نیست کیروش کدام بازیکنان را برای مدافعان کناری خود انتخاب خواهد کرد؛ اما به نظر میرسد صادق محرمی و احسان حاجصفی به عنوان مدافعان کناری در ترکیب ثابت تیم ملی قرار بگیرند.
مهار هری کین و فودن و سایر بازیکنان هجومی انگلیس را هم باید به چالشهای کیروش در بازی با انگلیس اضافه کرد. محمدحسین کنعانیزادگان قطعا در ترکیب اصلی تیم ملی حاضر خواهد بود؛ اما مشخص نیست از بین شجاع خلیلزاده، مجید حسینی و مرتضی پورعلیگنجی کدام بازیکن در کنار کنعانیزادگان قرار خواهد گرفت.
اگر تیم ایران بتواند در بسته نگه داشته دروازهاش در نیمه اول بازی با انگلیس موفق باشد آن وقت است که ساوتگیت برای نیمه دوم تاکتیکهای هجومیتری در نظر میگیرد و این مسئله باعث خواهد شد طارمی یا سایر بازیکنان هجومی تیم ایران بتوانند خودشان را به دروازه انگلیس نزدیکتر کنند و حتی بتوانند گلزنی کنند.
در بین شاگردان کیروش، سامان قدوس و علیرضا جهانبخش سابقه بازی در لیگ برتر انگلیس را دارند و همین موضوع میتواند یک پوئن مثبت برای تیم ایران باشد و این ۲ از ابتدا مقابل انگلیس بازی خواهند کرد. علی قلیزاده نزدیکترین بازیکن به طارمی خواهد بود و او وظیفه دارد برای طارمی پاسهای طلایی ارسال کند؛ اما اینکه این بازیکن در بین مدافعان تنومند انگلیس هری مگوایر و جان استونز تا چه حد میتواند موفق باشد سوالی بیجواب است.
احمد نوراللهی هم که در لیگ امارات مصدوم شده بود سلامتی خود را بازیافته؛ اما مشخص نیست کیروش برای بازی فردا او را از ابتدا به میدان بفرستد یا خیر. سعید عزتالهی هم دیگر هافبک خط میانی ایران است که شانس زیادی برای بازی مقابل انگلیس دارد.
بعید نیست کیروش در نخستین بازی تیم ملی از بازیکنانی همچون چشمی، ابوالفضل جلالی و میلاد محمدی استفاده کند که کمتر کسی شانسی برای حضور آنها در ترکیب اصلی متصور بود.یکی از خوششانسیهای کیروش، مصدومیت کایل واکر است. او به خاطر مصدومیت نمیتواند مقابل ایران بازی کند و با توجه به اینکه واکر یکی از بهترین بازیکنان انگلیس محسوب میشود قطعا غیبت او به سود شاگردانش کیروش خواهد بود.
نکته پایانی این که انتظارات از تیم ملی باید با واقعیتها همخوانی داشته باشد. اگر تیم ملی نتیجه را به انگلیس واگذار کند؛ اما بتواند نمایش قابل قبولی ارائه دهد نباید این تیم را مورد شماتت قرار داد. ساوتگیت در مقایسه با کیروش بازیکنان باکیفیت زیادی در اختیار دارد و همین موضوع کفه ترازو را به سود این مربی سنگینتر میکند.
برنامه بازیهای تیم ملی در مرحله گروهی به شرح زیر است:
دوشنبه ۳۰ آبان: انگلیس – ایران / ساعت ۱۶:۳۰
جمعه ۴ آذر: ولز – ایران / ساعت ۱۳:۳۰
سهشنبه ۸ آذر: ایران – آمریکا / ساعت ۲۲:۳۰